سنگ آهن چیست؟

امروزه در صنایع متفاوتی از انواع مختلف فلزات استفاده می‌گردد. بدون شک و ترید یکی از مهم‌ترین آنها آهن و فولاد می‌باشد. سنگ آهن که در زبان انگلیسی به آن Iron Ore گفته می‌شود، حاوی رگه‌هایی از آهن (با نماد Fe در جدول مندلیف) بوده و از کاربردی‌ترین سنگ‌های فلزی در زمین می‌باشد.

این ماده فراوان و محبوب ۵ درصد از پوسته زمین را تشکیل می‌دهد. آن دسته از سنگ‌های معدنی که حاوی بیش از ۲۰ درصد آهن باشند را سنگ آهن می‌نامند. از دلایل اهمیت و کاربردی بودن سنگ آهن سهولت فرآیند ذوب و تولید، فراوانی معادن سنگ آهن، توجیه اقتصادی و پر استفاده بودن محصولات ساخته شده از این ماده اولیه می‌باشد.

در واقع همانطور که اشاره کردیم، سنگ آهن یک ماده اولیه برای استخراج آهن و تولید محصولات و مقاطع فولادی می‌باشد و ۹۸% سنگ آهن استخراج شده از معادن در سراسر جهان برای تولید فولاد استفاده می‌گردد.

آهن خالص و استخراج شده می‌تواند به راحتی اکسید شده و خواص فیزیکی و خواص مکانیکی آن مناسب استفاده نیست. در واقع استفاده از پسوند “آهنی” برای محصولات تولید شده از سنگ آهن در جوامع علمی تایید نشده است. به همین دلیل از پسوند “فولادی” مانند عرشه فولادی، لوله فولادی، پروفیل فولادی و غیره برای اشاره به محصولات ساخته شده از آهن استفاده می‌گردد. اما به هر روی در جامعه و بازار معمولاً استفاده از پسوند آهنی بیشتر مصطلح است.

برای بهبود خواص مکانیکی و فیزیکی محصولات فولادی، مانند افزایش استحکام، سختی، داکتیلیته و بهبود شکل‌پذیری، جوش‌پذیری و خواص ضدزنگ و خوردگی به ترکیب شیمیایی آنها عناصر آلیاژی مانند نیکل و کروم اضافه می‌گردد.

برای تولید انواع محصولات آهنی و فولادی ابتدا سنگ آهن را خرد، آسیاب و سرند کرده و بعد آنها را شست‌وشو می‌دهند. سپس با بهره‌گیری از فرآیند فلوتاسیون یا جداکننده‌های مغناطیسی، عیار و خلوص آن تا ۶۰ الی ۶۵ درصد افزایش می‌یابد.

بعد از این مراحل سنگ آهن به کوره‌های وزشی منتقل شده و به همراه ذغال کک و سنگ آهک مذاب آماده می‌گردد. ناخالصی ایجاد شده به مرور از داخل کوره تخلیه شده و فرآیند کاری کوره نیز به صورت پیوسته ادامه خواهد داشت. محصول بدست آمده در این مرحله “چدن” می‌باشد و برای بدست آمدن فولاد نیاز به فرآیند احیا مستقیم خواهد بود.

بیشترین کاربرد و مصرف سنگ آهن در جهت ساخت تجهیزات، ماشین آلات و مصالح ساختمانی و صنعتی است. کاربردهای متفرقه دیگری مانند شست‌وشوی ذغال‌سنگ، گل حفاری و تولید بتن و سیمان نیز وجود دارند. از کاربردهای دیگر سنگ‌آهن می‌توان به این موارد اشاره نمود:

  • تولید پودر آهن برای تولید محصولات خاص فولادی، قطعات اتومبیل، مگنت و کاتالیست
  • ساخت آهن رادیواکتیو برای تولید انواع دارو و به عنوان یکی عنصر ردیاب مورد استفاده در تحقیقات بیوشیمی و فعالیت‌های فلزکاری
  • تولید اکسید آهن سیاه برای تولید انواع دارو، رنگدانه در ترکیب پولیش، ساخت جوهر مغناطیسی و فعالیت‌های فلزکاری
  • ساخت آهن قرمز مورد استفاده برای تولید جوهر پرینتر، رنگ نقاشی، لوازم آرایشی، تولید پلاستیک، کود و مصارف صنعتی

قیمت سنگ آهن در سراسر دنیا متاثر از پارامترها و فاکتورهای زیادی است. شاخص تولید ناخالص ملی، قیمت طلا، قیمت نفت خام، قیمت آلومینیوم، نرخ تورم، نرخ بهره، قیمت روز ارزهای بین‌المللی، ارزش سهام و حجم تولید در جهان از جمله این عوامل هستند.

همچنین صنایعی مانند خودروسازی و ساختمان‌سازی، استفاده‌کنندگان اصلی و عمده محصولات فولادی تولید شده از سنگ آهن می‌باشند. از همین رو عرضه و تقاضای بوجود آمده از طرف این صنایع هم می‌تواند بر روی قیمت سنگ آهن تاثیرگذار باشد.

شما می‌توانید انواع سنگ آهن با خلوص استاندارد را همراه با آنالیز کیفی در کوتاه‌ترین زمان از “آهن باما” تهیه نمایید. بدین منظور و یا دریافت مشاوره رایگان و اطلاعات تکمیلی با شماره 02188627698 تماس گرفته و با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

انواع سنگ آهن موجود در ایران

در ایران انواع سنگ آهن‌های مختلف وجود دارد که قیمت آن‌ها، مناسب و مقرون به صرفه است. حداقل آهن موجود در سنگ آهن، 20 درصد است، هر چه مقدار آهن آن‌ها افزایش پیدا کند، ارزش بالاتری دارد. انواع سنگ آهن به دو دسته طبقه بندی می‌شود:

• شکل ظاهری: دانه‌بندی شده، کلوخه، کنستانتره و گندله که در بالا به توضیح آن پرداختیم.
• نوع کانی: هماتیت، مگنتیت، زئولیت، لیمونیت، سیدریت

عوامل موثر بر قیمت سنگ آهن

عوامل زیادی بر قیمت سنگ آهن در دنیا تأثیرگذار است. که از جمله می‌توان به این موارد اشاره کرد: قیمت فولاد، شاخص تولید ناخالص داخلی، قیمت نفت خام، قیمت آلومینیوم، قیمت طلا، نرخ بهره، نرخ تورم، ارزش دلار، ارزش سهام و میزان تولید آهن و فولاد بر قیمت جهانی این سنگ موثر است. از اوایل سال 1380 با توجه به دولتی بودن آهن، دستوری شدن قیمت آن در ایران، رایج شد. با رونق گرفتن صادرات به چین و همچنین فعالیت‌های معادن خصوصی و کوچک، اختلاف قیمت موجود در میان بازار داخلی و بازار صادرات مطرح شد که پس از آن تلاش برای رفع این اختلاف قیمت انجام شد. 
اما با این تفاسیر کارشناسان معتقدند از جمله شاخص‌های تأثیرگذار بر قیمت سنگ آهن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

• قیمت دلار
• میزان عرضه و تقاضا
• نرخ دلار 
• شیوۀ قیمت‌گذاری شرکت‌های بزرگ

شرکت بهین فولاد نوین سنگان از برترین کارخانجات تولید سنگ آهن ایران می باشد که همواره گام بلندی را در تولید انبوه سنگ آهنگ کشور برداشته است